კვლევაში, ადამიანებმა ულტრა-დამუშავებული საკვების ამოღებით ორჯერ მეტი წონა დაიკლეს
ახალი კვლევის თანახმად, რომელიც Nature Medicine-ში გამოქვეყნდა, მინიმალურად დამუშავებული საკვების დიეტაზე მყოფმა ადამიანებმა ორჯერ მეტი წონა დაიკლეს, ვიდრე მათ, ვინც იდენტური კვებითი ღირებულების, მაგრამ ულტრა-დამუშავებულ საკვებს იღებდა.

ისეთი საკვების, როგორიცაა მზა ლაზანია, ხელნაკეთი სპაგეტი ბოლონეზეთი ჩანაცვლებამ შედეგი გამოიღო.
მცირე, რანდომიზებულ კონტროლირებად კვლევაში, ადამიანებმა ორჯერ მეტი წონა დაიკლეს, როდესაც მათი დიეტა მინიმალურად დამუშავებული საკვებით იყო შეზღუდული, იმასთან შედარებით, როდესაც ისინი გადავიდნენ დიეტაზე, რომელიც საკვების ულტრა-დამუშავებულ ვერსიებს მოიცავდა, მაგრამ სხვა მხრივ, იდენტური კვებითი ღირებულება ჰქონდა.
კვლევა, რომელიც ლონდონის საუნივერსიტეტო კოლეჯის მკვლევრების მიერ Nature Medicine-ში გამოქვეყნდა, ემატება მზარდ მტკიცებულებებს, რომ საკვების გადამუშავება, უბრალო კვებითი შემცველობის გარდა, გავლენას ახდენს ჩვენს წონასა და ჯანმრთელობაზე.
ულტრა-დამუშავებული საკვები, რომელიც მკვლევრებმა ახალ კვლევაში გამოიყენეს, შედარებით ჯანსაღი იყო — მარცვლეულის საუზმე, გრანოლას ბარები, არომატიზებული იოგურტი, მზა ქათმის სენდვიჩები და მზა ლაზანია. მინიმალურად დამუშავებული დიეტის დროს კი მონაწილეები იღებდნენ კერძებს, რომლებიც ნულიდან იყო მომზადებული, როგორიცაა შვრია ახალი ხილით, ხელნაკეთი სპაგეტი ბოლონეზე და სხვა.
მიუხედავად იმისა, რომ დამუშავების დონე დიეტებს შორის განსხვავდებოდა, მაკროელემენტების შემცველობა — ცხიმი, ცილა, ნახშირწყლები, ბოჭკო — მსგავსი იყო, ისევე, როგორც ხილის, ბოსტნეულისა და რძის პროდუქტების პროპორციები.
დიეტის დამუშავება
კვლევას „ჯვარედინი“ დიზაინი ჰქონდა, რაც ნიშნავს, რომ მონაწილეები შემთხვევითობის პრინციპით გაიყვნენ და დაიწყეს ან ულტრა-დამუშავებული საკვების (UPF) დიეტა, ან მინიმალურად დამუშავებული საკვების (MPF) დიეტა. ისინი თავიანთ საწყის დიეტაზე რვა კვირის განმავლობაში რჩებოდნენ, შემდეგ შეისვენეს და მეორე დიეტაზე გადავიდნენ. კვლევაში 43-მა მონაწილემ ორივე დიეტა დაასრულა.
ორივე დიეტაზე მონაწილეებმა წონა დაიკლეს. მაგრამ, მათ მეტი დაიკლეს ულტრა-დამუშავებული საკვების ამოღებით.
-
რვა კვირის ბოლოს, მონაწილეებმა MPF დიეტაზე თავიანთი წონის დაახლოებით 2% დაიკლეს.
-
UPF დიეტაზე კი მათ წონის 1% დაიკლეს.
მკვლევრების მოდელირებით, სრული წლის განმავლობაში, ადამიანები, რომლებიც MPF დიეტას დაიცავდნენ, თავიანთი წონის 9-დან 13%-მდე დაიკლებდნენ, ხოლო ისინი, ვინც UPF დიეტას დაიცავდნენ — 4-დან 5%-მდე.
აღმოჩენების ანალიზი
წონის მეტი კლების გარდა, MPF დიეტა დაკავშირებული იყო ცხიმოვანი მასის მეტ კლებასთან, ნაკლებ ლტოლვასთან და დაბალ ტრიგლიცერიდებთან. მეორე მხრივ, მონაწილეებს დაბალი LDL („ცუდი ქოლესტერინი“) ჰქონდათ UPF დიეტაზე.
კვლევამ ასევე გამოავლინა გასაკვირი ფაქტი, რომ კვლევის მონაწილეებმა წონა მაინც დაიკლეს UPF დიეტაზე — ნაკლები, ვიდრე MPF დიეტაზე, მაგრამ მაინც დაიკლეს. ეს აღმოჩენა ეწინააღმდეგება მტკიცებულებებს, რომ UPF სრულად ცუდია წონის კლებისა და ზოგადად, ჯანმრთელობისთვის.
„საუკეთესო რჩევა ხალხისთვის იქნება, რაც შეიძლება, ახლოს მიჰყვნენ კვების რეკომენდაციებს,“ — განაცხადა რეიჩელ ბატერჰემმა, კვლევის უფროსმა ავტორმა. მაგრამ მან დაამატა, „ნაკლებად დამუშავებული ვარიანტების, როგორიცაა მთლიანი საკვები და ნულიდან მომზადება, არჩევა, სავარაუდოდ, დამატებით სარგებელს მოიტანს სხეულის წონის, სხეულის შემადგენლობისა და საერთო ჯანმრთელობის თვალსაზრისით.“
ITNEWS-ის მეგობარი ვებ-გვერდია ITJOBS.GE. ITJOBS.GE-ზე ორგანიზაციებს და ფიზიკურ პირებს, აქვთ საშუალება განათავსონ როგორც ვაკანსები, ტრენინგები და ივენთები ასევე კონკრეტული Tech დავალებები, რისთვისაც ეძებენ დეველოპერებს, დიზაინერებს, სეო სპეციალისტებს და ა.შ. ITJOBS.GE - იპოვე დასაქმების საუკეთესო შესაძლებლობები ან გამოაქვეყნე ვაკანსია / დავალება და მიაწვდინე ხმა სასურველ აუდიტორიას.
გაზიარება
როგორია თქვენი რეაქცია?






