ნეანდერტალელების კულინარია: მეზობელ ჯგუფებს რადიკალურად განსხვავებული გემოვნება ჰქონდათ

ახალი კვლევა აჩვენებს, რომ ძველ ისრაელში ერთმანეთისგან სულ რაღაც 70 კმ-ის დაშორებით მცხოვრებ ნეანდერტალელთა ორ ჯგუფს სრულიად განსხვავებული კვების კულტურა ჰქონდა. ცხოველთა ძვლებზე დატოვებული ნაჭდევების ანალიზით, არქეოლოგებმა აღმოაჩინეს განსხვავებები ნანადირევში, დაკვლის ტექნიკასა და ხორცის სიახლეშიც კი, რაც ამტკიცებს, რომ ნეანდერტალელები მონოლითური კულტურა არ ყოფილან.

ნეანდერტალელების კულინარია: მეზობელ ჯგუფებს რადიკალურად განსხვავებული გემოვნება ჰქონდათ

ჩვენ ვიწყებთ იმ მახასიათებლების აღმოჩენას, რომლებიც ნეანდერტალელთა ერთ კულტურას მეორისგან განასხვავებს.

საუკეთესო ტექნოლოგიური კომპანიები გეძებენ!
ეწვიე ITJobs.ge-ს
საუკეთესო ტექნოლოგიური კომპანიები გეძებენ!
ეწვიე ITJobs.ge-ს

სამოცი ათასი წლის წინ, დღევანდელი ჩრდილოეთ ისრაელის ტერიტორიაზე, ნეანდერტალელთა ორი ჯგუფი ერთმანეთისგან ხელის გაწვდენაზე ცხოვრობდა. მაგრამ, ბოლო კვლევის თანახმად, მათ საკვებთან დაკავშირებით ძალიან განსხვავებული კულტურები ჰქონდათ. იერუსალიმის ებრაული უნივერსიტეტის არქეოლოგმა, Anaëlle Jallon-მა, და მისმა კოლეგებმა ორივე ტერიტორიიდან ათობით ცხოველის ძვალი გამოიკვლიეს, რათა ნეანდერტალელების მიერ საკვების მომზადების შესახებ ინფორმაცია მოეპოვებინათ. აღმოჩნდა, რომ რაღაც ისეთი ამქვეყნიური, როგორიცაა ცხოველის დაკვლისას დატოვებული ნაჭდევები, უძველესი ხალხის ცხოვრების წესში არსებულ განსხვავებებს გვიმხელს.

რას ჭამდნენ ნეანდერტალელები? გააჩნია.

ნეანდერტალელებს, რომლებიც გალილეის ზღვის გარშემო 70,000-დან 50,000 წლის წინ ცხოვრობდნენ, ხორცის დიდი არჩევანი ჰქონდათ. ტერიტორია ირმის რამდენიმე სახეობით, გაზელებით, გარეული თხებით, ტახებითა და უფრო დიდი ნანადირევით, როგორიცაა ტურები, იყო დასახლებული. ხისა და ქვის სანადირო იარაღებით აღჭურვილი ნეანდერტალელი მონადირეებისთვის ეს ადგილი ნამდვილი „შვედური მაგიდა“ იყო.

თუმცა, ის, რაც Jallon-მა და მისმა კოლეგებმა აღმოაჩინეს, უფრო პლეისტოცენის ეპოქის ვერსიას ჰგავს იმისა, თუ როგორ აქვთ ნიუ-იორკსა და ჩიკაგოს პიცის სრულიად განსხვავებული სტილი: იგივე ინგრედიენტები, მაგრამ მათი გამოყენების განსხვავებული ხერხები.

ნეანდერტალელთა ერთი ჯგუფი ცხოვრობდა გამოქვაბულში, რომელსაც ახლა Kebara-ს უწოდებენ, მეორე კი — გამოქვაბულში, სახელად Amud. ორივე მათგანი გალილეის ზღვიდან სულ რამდენიმე კილომეტრში მდებარეობდა, ძალიან მსგავს გარემოში ცხოვრობდა, რომელიც ერთი და იგივე მცენარეებითა და ცხოველებით იყო დასახლებული და ძალიან მსგავსი ქვის იარაღების ტექნოლოგიას იყენებდა.

Jallon-მა და მისმა კოლეგებმა ორივე ადგილას აღმოჩენილი ცხოველთა ძვლების გროვები შეისწავლეს. მათი კვლევამ აჩვენა, რომ ერთმანეთისგან სულ რაღაც 70 კილომეტრის დაშორებით მცხოვრები ნეანდერტალელები ოდნავ განსხვავებულ ნადირზე ნადირობდნენ და ხორცის სხვადასხვა ნაჭერს ირჩევდნენ — და ერთი ჯგუფი, როგორც ჩანს, ხორცს მეორეზე ოდნავ ნაკლებად ახალს ამჯობინებდა.

ქურციკი „ამუდისებურად“ თუ „კებარასებურად“?

Kebara-ს ნეანდერტალელებს ხორცის საკმაოდ ფართო გემოვნება ჰქონდათ. გამოქვაბულში აღმოჩენილი დაკლული ცხოველების ძვლები, ძირითადად, პატარა (გაზელი) და საშუალო ზომის (წითელი ირემი, გარეული თხა) ჩლიქოსნების თანაბარ ნაზავს წარმოადგენდა.

მეორე მხრივ, Amud-ში არქეოლოგებმა აღმოაჩინეს, რომ დაკლული ცხოველების ძვლები თითქმის მთლიანად გაზელის გრძელი ლულოვანი ძვლები — სხვა სიტყვებით, ფეხები — იყო. როგორც ჩანს, Amud-ის ნეანდერტალელი მონადირეები უფრო მეტად გაზელზე ნადირობდნენ, ვიდრე უფრო დიდ ნადირზე და, სავარაუდოდ, ფეხის ხორცს ანიჭებდნენ უპირატესობას.

და, როგორც ჩანს, არც ისე ახალს — Kebara-ს ძვლებს ნაკლები ნაჭდევი ჰქონდა, Amud-ში კი ძვლები პრაქტიკულად სავსე იყო ერთმანეთზე გადამკვეთი და ხშირად მოხრილი ნაჭდევებით. Jallon-ისა და მისი კოლეგების თქმით, ეს განსხვავება, სავარაუდოდ, უნარების საკითხი არ იყო. ამის ნაცვლად, ეს შეიძლება იყოს ნიშანი იმისა, რომ Amud-ის ნეანდერტალელებს ხორცი გამომშრალი, მოხარშული ან თუნდაც ოდნავ გაფუჭებული უყვარდათ.

„ნაჩვენებია, რომ გახრწნილი ლეშის დამუშავება უფრო რთულია, რაც ხშირად ქაოსური, ღრმა და დაკლაკნილი ნაჭდევების გაჩენას იწვევს“, — წერენ Jallon-ი და მისი კოლეგები თავიანთ ნაშრომში.

ადგილობრივი სამზარეულოსთვის — ადგილობრივი იარაღები

ასე რომ, ნეანდერტალელთა ორმა ჯგუფმა სულ მცირე მანძილზე საოცრად განსხვავებული კვების კულტურების შექმნა მოახერხა. და ორივე გამოქვაბულში ნაპოვნი ქვის იარაღები მიუთითებს, რომ კულტურული განსხვავებები მხოლოდ კვების ჩვევებით არ შემოიფარგლებოდა.

მიკროსკოპული სურათები აჩვენებს, რომ ნაჭდევები ორივე ადგილას მსგავსია, რაც იმაზე მეტყველებს, რომ სამუშაო ერთი და იგივე ძირითადი ტიპის იარაღებით სრულდებოდა. და ეს, ძირითადად, მართალია. თუმცა, არქეოლოგებმა, რომლებიც ქვის იარაღებს სწავლობენ, შეამჩნიეს ზოგიერთი ფაქიზი განსხვავება, რაც იმაზე მიუთითებს, რომ თითოეულ ადგილას ნეანდერტალელებმა საკუთარი, ხელწერის სტილი შეიმუშავეს.

სხვა სიტყვებით, ნეანდერტალელები არ იყვნენ კულტურული მონოლითი. მათი კულტურები უფრო რთული და მრავალფეროვანი იყო, ვიდრე აქამდე გვეგონა. საინტერესოა ვიფიქროთ, კიდევ რამდენს გავიგებდით ამ გადაშენებული კულტურების შესახებ, لو ისეთი მასალები, როგორიცაა ტექსტილი, ტყავი და მცენარეები, ათასწლეულების განმავლობაში უკეთ შენახულიყო.

ITNEWS-ის მეგობარი ვებ-გვერდია ITJOBS.GE. ITJOBS.GE-ზე ორგანიზაციებს და ფიზიკურ პირებს, აქვთ საშუალება განათავსონ როგორც ვაკანსიები, ტრენინგები და ივენთები ასევე კონკრეტული Tech დავალებები, რისთვისაც ეძებენ დეველოპერებს, დიზაინერებს, სეო სპეციალისტებს და ა.შ. ITJOBS.GE - იპოვე დასაქმების საუკეთესო შესაძლებლობები ან გამოაქვეყნე ვაკანსია / დავალება და მიაწვდინე ხმა სასურველ აუდიტორიას.

გაზიარება

როგორია თქვენი რეაქცია?

მოწონება მოწონება 0
არ მომწონს არ მომწონს 0
სიყვარული სიყვარული 0
სასაცილო სასაცილო 0
გაბრაზებული გაბრაზებული 0
მოწყენილი მოწყენილი 0
ვაუ ვაუ 0